.
Tatar: zarzuć Ktoś jakieś równanko trygonometryczne

poziom matura
R
14 mar 17:58
Godzio: Ambitniejsze chcesz ?
14 mar 18:00
Tatar: no dawaj

pomęcze sie
14 mar 18:00
14 mar 18:01
Godzio: | cos6x | |
| = 2cos4x + 1 |
| sin4 − cos4x | |
I może takie coś

wyniki sprawdzę później o ile ktoś wcześniej tego nie zrobi
14 mar 18:05
Godzio:
I postaraj się zminimalizować do minimum odpowiedź, tzn nie podawaj mi odpowiedzi typu:
x = 2kπ lub x = π + kπ lub x = π + 2kπ
Oczekuję takiej odpowiedzi:
x = kπ
14 mar 18:06
Tatar: no dzięki

biorę sie do roboty
14 mar 18:07
Tatar: kurde raczej nic sensownego nie dam rady wykombinować

więc poproszę o podpowiedź
14 mar 18:42
Godzio:
Wskazówka:
| | 1 − tg2x | |
cos2x = |
| (Udowodnić !) |
| | 1 + tg2x | |
14 mar 19:50
Eta:
14 mar 19:51
Tatar: udowodnić to nie jest problem, ale tak siedzę myslę i nie widzę rozwiązania nadal
14 mar 20:16
Basiek: To jest zadanie od
Godzia, co wiele wyjaśnia.
14 mar 20:20
Tatar: Basiek podejmij wyzwanie i chwyć za długopis
14 mar 20:24
Basiek: Czy ja wyglądam na szaloną?

Nie, nie i nie.

Dziś sobie daruję... wszystko.
Ale Tobie−
powodzenia
14 mar 20:30
Godzio:
Hmmm, rozwiązanie samo się pcha

tgx = t
14 mar 20:32
Tatar: no tylko zerknij moze jakiś genialny pomysł?

ja już sie pogodziłem z tym ze
nie dam rady
14 mar 20:33
Basiek: Od genialnych pomysłów, to tu jest
Godzio i
Eta 
I kilka innych osób na forum
14 mar 20:34
Tatar: no teraz to bajka

gdzie ja oczy miałem

a 2?
14 mar 20:37
Basiek: Ej, jak już skrajnie dobity skończysz zadanie
Godzia, to weź zrób to:
tg110 *tg200− 2cos2x=0
Mam zaznaczone, że zrobiłam, czyli musi być proste; poprawisz swoją samoocenę
14 mar 20:37
Eta:
Wskazówka

tg110
o*tg200
o= 1
14 mar 20:39
Eta:
Popsułam
Basiek zabawę ?
14 mar 20:40
Godzio:
Basiek takie zadanie wstyd robić, to w ogóle rozszerzenie

Wynik się w pamięci liczy
14 mar 20:40
Basiek: tg110=tg(90+20)=−ctg20
tg200=(2*90+20)=tg 20
a nie −1?
14 mar 20:41
Godzio:
2 jeszcze nie robiłem, ale na oko, rozpisać sin
4x − cos
4x, przemnożyć przez wyrażenie
uproszczone obustronnie i skorzystać ze wzoru na iloczyn cosinusów. Taka pierwsza myśl
14 mar 20:41
Tatar: udało mi sie zrobić nim Eta napisała podpowiedź ale nadal mysle nad tym 2 to juz trochę
zwala mnie z nóg
14 mar 20:42
14 mar 20:42
Eta:
No dobrze ..................... minusa mi zabrakło
14 mar 20:42
Basiek:
14 mar 20:43
Godzio:
Nie mam aksjomatu, pożyczyłem go osobie, która chodziła do mnie na korki i słuch o niej zaginął
14 mar 20:44
Eta:
W takim razie idę ugotować kisielek
14 mar 20:44
Eta:
Też tak miałam
Godzio i teraz żadnych książek nie pożyczam
14 mar 20:45
Godzio:
Bardzo fajnie wychodzi ze wzoru na iloczyn cosinusów, próbuj
14 mar 20:45
Basiek: Smacznego
Godzio musisz mi uwierzyć na słowo.

A co do Aksjomatu... raczej korzystam z pdf−ów, ten
zbiór sobie kupiłam i mimo nieużywania rozpadł się w rękach.
14 mar 20:46
dziadek: Godzio, Eta − skąd taka wiedza?, matma to trudna sprawa...
14 mar 20:47
Godzio:
Z życia i ciężkiej pracy

A propo ciężkiej pracy, ja uciekam na trochę, mam tyle do roboty,
że głowa mała, a jak zwykle siedzę na forum
14 mar 20:50
dziadek: Na pierwszy rzut oka to jest na pewno proste, tylko dojść do rozwiązania graniczy z cudem,
czasami nawet ruszyć niektórych zadań nie wiadomo jak.
14 mar 20:51
Maślanek: W pierwszym wyszło mi 3π/4 + 2k*π
Ale mam też drugie równanie, którego nie potrafię rozwiązać (sqrt(3)cosx + 2sinx=0). I jest to
jakieś rozwiązanie zapewne. Liczyłem z cos2x=cos
2x − sin
2x... więc chyba trudniej (ale
opieram się na tym co znam

)
Jeśli chodzi o rozwiązanie drugiego to x=(π/8 + k π/4)
14 mar 21:04
Godzio:
Olać moje

Forum fajniejsze, zaraz przedstawię pełne rozwiązanie zadania pierwszego
14 mar 21:08
Tatar: olać 1 dawaj 2
14 mar 21:09
dziadek: Godzio, jak opuszczam lekcje mam lekkie zaległości, nie ma kto pomóż a dla ciebie to minuta
roboty, jeśli masz czas, teraz studiuję ułamki algebraiczne. Dałbyś namiary, gg, email,
cokolwiek, bo już nie wiem do kogo się zgłosić.
14 mar 21:11
Maślanek: Tak się zastanawiam nad rozwiązaniem tego drugiego czy nie koliduje z dziedziną... Ale chyba
nie
14 mar 21:13
Godzio:
Najpierw należy ustalić dziedzinę:
| | π | | π | |
tgx ≠ √3 ⇒ x ≠ |
| + kπ, oraz samo istnienie tgx daje nam: x ≠ |
| + kπ |
| | 3 | | 2 | |
| | π | | π | |
D = ℛ − { |
| + kπ, |
| + kπ}, k ∊ ℤ |
| | 3 | | 2 | |
Korzystając z tożsamości:
| | cos2x | | cos2x − sin2x | | 1 − tg2x | |
cos2x = |
| = |
| = |
| i |
| | 1 | | cos2x + sin2x | | 1 + tg2x | |
podstawiając zmienną pomocniczą t = tgx otrzymujemy:
| 1 − t2 | | t | |
| + |
| = 0 / * (1 + t2)(√3 + t) |
| 1 + t2 | | √3 + t | |
(1 − t
2)(
√3 + t) + t(1 + t
2) = 0
√3 + t − t
2√3 − t
3 + t + t
3 = 0
√3t
2 − 2t −
√3 = 0
Δ = 16,
√Δ = 4,
| | 2 + 4 | |
t1 = |
| = √3 (odpada patrz. dziedzina) |
| | 2√3 | |
| | √3 | | π | |
tgx = − |
| ⇒ x = − |
| + kπ |
| | 3 | | 6 | |
14 mar 21:19
Godzio: Już piszę 2
dziadek to chyba nie ma sensu, ja i tak teraz na forum bywam sporadycznie, mam kupę nauki,
a hmm ułamki, to tak nudna rzecz, że nawet by mi się nie chciało tłumaczyć. Pisz na forum,
wiele osób Ci pomoże
14 mar 21:20
Maślanek: Masz błędziora na początku

Dwa rozwiązania

Dziedzina to t≠ − sqrt(3)
14 mar 21:22
Godzio:
| cos6x | |
| = 2cos4x + 1 |
| sin4x − cos4x | |
sin
4x − cos
4x = (sin
2x − cos
2x)(sin
2x + cos
2x) = − cos2x * 1 ≠ 0 ⇒
| | π | | 1 | |
⇒ x ≠ |
| + |
| kπ , k ∊ ℤ |
| | 4 | | 2 | |
| cos6x | |
| = 2cos4x + 1 |
| −cos2x | |
cos6x = −2cos4xcos2x − cos2x
cos6x = − cos(6x) − cos2x − co2x
cos6x = − cos2x
cos6x = cos(π − 2x)
6x = π − 2x + 2kπ lub 6x = − π + 2x + 2kπ
| | π | | 1 | | π | | 1 | |
x = |
| + |
| kπ lub x = − |
| + |
| kπ k ∊ ℤ |
| | 8 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Jak widać, drugie rozwiązanie jest sprzeczne z dziedziną, dlatego też:
14 mar 21:29
Tatar:
14 mar 21:30
Godzio:
Jasne, że tak

Zatem:
| | π | | π | |
x = − |
| + kπ lub x = |
| + kπ |
| | 6 | | 3 | |
14 mar 21:32