:(
MARCIN: BŁAGAM
Zad.1
Prostopadłościan, którego podstawą jest prostokąt o wymiarach a= 6cm i b=8cm, ma objętość
480 cm3. Wyznacz przekątną tego prostopadłościanu.
8 kwi 19:59
tim: Pomagam.
8 kwi 20:00
tim:

V = a * b * c
a = 6
b = 8
c = ?
V = 480
480 = 6 * 8 * c
480 = 48 * c
c = 10
METODA A:
Przekątną liczymy ze wzoru:
√a2 + b2 + c2 =
√36 + 64 + 100 = p{200{
METODA B:
Przekątną liczymy z tw. Pitagorasa:
c = wysokość
d = przekątna podstawy
e = przekątna graniastosłupa
c
2 + d
2 = e
2
Liczymy d.
6
2 + 8
2 = d
2
d = 10
10
2 + 10
2 = e
2
e =
√200
8 kwi 20:05