walec
aniaa: powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokatem o bokach długosci 10cm i 50cm. Pod
jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca?
14 mar 17:33
asdf: trzeba wyznaczyć 2 przypadki czy wystarczy 1?
14 mar 17:34
aniaa: wystarczy 1
14 mar 17:37
asdf: w odpowiedzi ile masz? 32o? Jeżeli tak to napiszę Ci rozwiązanie, bo nie chcę wprowadzać w
błąd
14 mar 17:40
aniaa: no mam taka odp
14 mar 17:42
asdf: no to git

pytanie: wskazówka czy odpowiedź?
14 mar 17:43
aniaa: moze na razie wskazówka
14 mar 17:45
asdf:

założyłem, że:
h = 10
50 = 2πr
2r = .....
tgα = ....
14 mar 17:50
asdf: nie wiesz − pytaj
14 mar 17:51
aniaa: aa wez napisz całosc..
14 mar 18:01
asdf: 50 = 2πr
tgα ≈ 0, 6283
patrzysz na tablice i masz, najbardziej pasuje 32
o
14 mar 18:09
aniaa: aaa oki
14 mar 18:15