Funkcje trygonometryczne
Woody: Uzasadnij, że zachodzi podany związek między funkcjami trygonometrycznymi kąta ostrego α.
sin2α+cos2α=1
14 mar 17:25
Beti: wykorzystaj def. tych funkcji w trójkącie prostokątnym
14 mar 17:27
Woody: no tak i wychodzi mi coś takiego: (
ac)
2 + (
bc)
2= a
2c
2 + c
2b
2/c
4 i dalej nie
wiem jak
14 mar 17:48
Beti: Oj
Woody
| a2 | | b2 | | a2+b2 | | c2 | |
| + |
| = |
| = |
| = 1 |
| c2 | | c2 | | c2 | | c2 | |
14 mar 17:51
Woody: Czasami sam w siebie nie wierzę... dziękuję
14 mar 17:52