równania dwukwadratowe
holly_molly: :
4X4−20x2+25=0
14 mar 17:02
Krzysiek: 4x4 −20x2 +25 =(2x2 +5)2
14 mar 17:07
Krzysiek: =(2x2 −5)2
14 mar 17:08
holly_molly: co to ma być ? 0 ma zostać bez zmian . musze obliczyć Δ
14 mar 17:12
asdf: albo grupowanie

4x
4 − 20x2 + 25 = 0
4x
4 −10x2 − 10x2 + 25 = 0
2x2(2x2 − 5) − 5(2x2 − 5) = 0
(
2x2 − 5)
(2x2 − 5) = 0
(2x
2 −5)
2 = 0
14 mar 17:16
asdf: on nie przeniósł to na drugą stronę tylko zapisał, że 4x4 .... = (....)2
14 mar 17:17
holly_molly: ludzie mnie uczyli innym wzorem :
4x4−20x2+25=0
(2x2)2−20x2+25=0
x2=t
t2−20t+25=0
i dalej nie potrafie obliczyć bo nie wiem co robi się z 4 . gdyby jej nie było to wpisała
bym w wzór Δ=b2−4ac , a=1 ale babka mi powiedziała że ta 4 znika . jak ?
14 mar 17:31
Krzysiek: zapewne było inne podstawienie: t=2x2
czyli mamy: t2 −10t+25 =0
(t−5)2 =0
bo takie podstawienie: t=x2 i następnie: t2 −20t+25=0 jest źle...
14 mar 17:35