oblicz
a: W trójkącie prostokątnym α,β to kąty ostre. sinα=47. Oblicz cosβ*sinβ+47tgβ
14 mar 16:12
Beti: Czyli:
a = 4x, c = 7x i z Pitagorasa: b =
√33x
| | a | | 4x | | 4√33 | |
cosβ = |
| = |
| = |
|
|
| | c | | √33x | | 33 | |
| | b | | √33x | | √33 | |
sinβ = |
| = |
| = |
|
|
| | c | | 7x | | 7 | |
| | b | | √33x | | √33 | |
tgβ = |
| = |
| = |
|
|
| | a | | 4x | | 4 | |
podstaw i uprość
14 mar 16:20
jan: napewno tak
14 mar 16:50
Beti: a czemu nie
14 mar 16:53
jan: bo jak sinα=47 to cos β= 47
14 mar 16:56
14 mar 17:02
a: :((
14 mar 17:04
Beti: a no oczywiście
| | a | |
przecież napisałam, że cosβ = |
| , a podstawiłam wartość b zamiast c. Ale dałam |
| | c | |
plamę !
popraw ten cos i będzie ok.
14 mar 17:12
Ajtek: z jedynki tryg:
sin
2β+cos
2β=1 wyliczamy sinβ
Nastepnie wystarczy policzyc wartość wyrażenia.
14 mar 17:13
a: 11√3349 taka będzie odpowiedź
14 mar 17:24
Beti: tak
14 mar 17:26
a: dziękuje za pomoc
14 mar 17:26