







wyznacz objetosc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawedzi a
wiedzac ze kąt pomiedzy
krawedzią boczną a podstawą jest rowny 600
jak ja mam sie za to zabrac,co najpierw
| d√3 | ||
Wysokość tego trójkąta to równocześnie wysokość ostrosłupa o długości H = | ||
| 2 |
To twój ostrosłup wiemy tylko, że kąt pomiędzy ścianą boczną a podstawą jest równy 60 stopni
(czerwony trójkąt rysunek poglądowy)
Objętość jak wiemy to V=13h*a2
| c*√3 | ||
więc liczymy h= | ||
| 2 |
| c | ||
więc mamy a√2= | ||
| 2 |
| c√2 | ||
więc nasz bok a= | ||
| 4 |
W razie niejasności pytaj
taki rysunek a i tam bylo ze a=12cm
i nie wiem co dalej..
:(
no to skoro a=12, to:
d = a√2 = 12√2
| d√3 | 12√6 | |||
H = | = | = 6√6 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
V = | *a2*H = ... na pewno dasz rade ![]() | |
| 3 |