matematykaszkolna.pl
okrąg opisany na trójkacie słaba z matmy...;(: W trójkącie prostokątnym sinus jednego z katów ostrych jest równy 0,6. Promień okręgu opisanego na trójkącie wynosi 5 cm. Zrób odpowiedni rysunek. a) oblicz długości ramion trójkąta b) oblicz obwód trójkąta c) oblicz wysokosc trójkąta w stosunku do przeciwprostokątnej d) oblicz sumę tangensów kątów ostrych trójkąta
8 kwi 19:03
Basia: Podpowiadam
8 kwi 19:05
Basia: AB, BC przyprostokątne AC przeciwprostokatna Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest środkiem przeciwprostokątnej. Wynika z tego, że |AC|=2r=10 sinα=0,6
 |BC| 
sinα=

|AC| 
 |BC| 
0,6 =

10 
|BC|=6 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− z tw.Pitagorasa wylicz |AB| Obwód=|AB|+|BC|+|AC| Wysokość BB1 dzieli Twój trójkąt na dwa trójkąty do niego podobne np. CB1B ~ CBA
|CB| |CA| 

=

|B1B| |AB| 
podstaw i policz |BB1| masz wszystkie boki
 |BC| 
tgα=

|AB| 
 |AB| 1 
tgγ=

=

|BC| tgα 
podstaw i policz
8 kwi 19:14
xpt: rysunekA ja zrobiłem odpowiedni rysunek
8 kwi 19:30
Basia: Bardzo ładny ! Powinien pomóc !
8 kwi 19:31
Eta: Mam zastrzeżenie do rysunkuemotka promień okręgu opisanego = 12c i tego nie widać na tym rysunku!
8 kwi 19:42
xpt: Możesz zmieżyć czymkolwiek, odcinek |AC| dzieli to koło równo na połowę. Więc, skoro AC jest średnicą, a nie jakąś zwykłą cięciwą to to można wywnioskować. Wierzę w ludzką inteligencję więc nie podaję rzeczy tak oczywistych ;)
8 kwi 19:47
Eta: emotka
8 kwi 19:49
Basia: Nie złość się xpt Zmierzyć bo miara.
8 kwi 19:49
Eta: Może , chciał xpt bieżyć emotkaod biegać
8 kwi 19:51
xpt: Ja się nie złoszczę. Jeśli tak odebrano moją wypowiedź to przepraszam.
8 kwi 19:53
Eta: Chodziło nam o błąd ortograficzny
8 kwi 19:58
słaba z matmy...;(: Great, amm a i b... A mogłabym prosić o małe obliczenia do c i d? Bo liczyłam na wiele sposobów i różnie mi wychodzi i zawsze żle... nad d myślałam o jedynce trygonometrycznej, to źle? Ale nie wiem jak te liczby popodstawiać...można tak prościej te dwa ostatnie podpunkty?
8 kwi 20:21
słaba z matmy...;(: skusi się ktoś? muszę to przez święta obczaić...
8 kwi 20:28
Basia: (c)
6 10 

=

BB1 8 
6 5 

=

BB1 4 
5*BB1=6*4 = 24
 24 
BB1 =

5 
(d) po co Ci jedynka trygonometryczna ? można policzyć sinus i potem cosinus z jedynki, ale po co ?
 BC 6 3 
tgα=

=

=

AB 8 4 
 1 4 
tgβ =

=

tgα 3 
 3 4 9+16 25 
tgα+tgβ=

+

=

=

4 3 12 12 
8 kwi 20:41
słaba z matmy...;(: Dzięki emotka chyba czaję, jakby co, to będe jeszcze pisać...
9 kwi 13:33
słaba z matmy...;(: "Wysokość BB1 dzieli Twój trójkąt na dwa trójkąty do niego podobne np. CB1B ~ CBA" a z czego to wynika?
9 kwi 13:35