okrąg opisany na trójkacie
słaba z matmy...;(: W trójkącie prostokątnym sinus jednego z katów ostrych jest równy 0,6. Promień okręgu
opisanego na trójkącie wynosi 5 cm. Zrób odpowiedni rysunek.
a) oblicz długości ramion trójkąta
b) oblicz obwód trójkąta
c) oblicz wysokosc trójkąta w stosunku do przeciwprostokątnej
d) oblicz sumę tangensów kątów ostrych trójkąta
8 kwi 19:03
Basia: Podpowiadam
8 kwi 19:05
Basia:
AB, BC przyprostokątne
AC przeciwprostokatna
Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest środkiem przeciwprostokątnej.
Wynika z tego, że |AC|=2r=10
sinα=0,6
|BC|=6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z tw.Pitagorasa wylicz |AB|
Obwód=|AB|+|BC|+|AC|
Wysokość BB
1 dzieli Twój trójkąt na dwa trójkąty do niego podobne
np. CB
1B ~ CBA
podstaw i policz |BB
1|
masz wszystkie boki
podstaw i policz
8 kwi 19:14
xpt:

A ja zrobiłem odpowiedni rysunek
8 kwi 19:30
Basia: Bardzo ładny ! Powinien pomóc !
8 kwi 19:31
Eta: Mam zastrzeżenie do rysunku

promień okręgu opisanego =
12c
i tego nie widać na tym rysunku



!
8 kwi 19:42
xpt: Możesz zmieżyć czymkolwiek, odcinek |AC| dzieli to koło równo na połowę. Więc, skoro AC
jest średnicą, a nie jakąś zwykłą cięciwą to to można wywnioskować. Wierzę w ludzką
inteligencję więc nie podaję rzeczy tak oczywistych ;)
8 kwi 19:47
8 kwi 19:49
8 kwi 19:49
Eta: Może , chciał xpt bieżyć

od biegać
8 kwi 19:51
xpt: Ja się nie złoszczę. Jeśli tak odebrano moją wypowiedź to przepraszam.
8 kwi 19:53
8 kwi 19:58
słaba z matmy...;(: Great, amm a i b... A mogłabym prosić o małe obliczenia do c i d? Bo liczyłam na wiele
sposobów i różnie mi wychodzi i zawsze żle...

nad d myślałam o jedynce
trygonometrycznej, to źle?
Ale nie wiem jak te liczby popodstawiać...można tak prościej te dwa ostatnie podpunkty?
8 kwi 20:21
słaba z matmy...;(: 
skusi się ktoś? muszę to przez święta obczaić...
8 kwi 20:28
Basia:
(c)
5*BB
1=6*4 = 24
(d)
po co Ci jedynka trygonometryczna ? można policzyć sinus i potem cosinus z jedynki,
ale po co ?
| | 3 | | 4 | | 9+16 | | 25 | |
tgα+tgβ= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 12 | | 12 | |
8 kwi 20:41
słaba z matmy...;(: Dzięki

chyba czaję, jakby co, to będe jeszcze pisać...
9 kwi 13:33
słaba z matmy...;(: "Wysokość BB1 dzieli Twój trójkąt na dwa trójkąty do niego podobne
np. CB1B ~ CBA"
a z czego to wynika?
9 kwi 13:35