W podstawie graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych
Aya: W podstawie graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5cm i
12 cm. Powierzchnia boczna tego ostrosłupa po rozwinięciu jest kwadratem. oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa
14 mar 14:11
Beti: z Pitagorasa: 5
2 + 12
2 = c
2
c
2 = 169
c = 13
skoro pow. boczna jest kwadratem, to H = a+b+c = 30
masz już wszystko do obliczenia V i P
c.
14 mar 14:46
Aya: dziekuje :
14 mar 18:53