Logarytmy. Prosze .Sprawdzi mi ktoś ?
Kasiek: a) log o podstawe 36 z liczby 6=x ;x=6
b) log o podstawe 1/2 z liczby32=x ;x=−2
c) log o podstawe √3 z liczby1=x ;x=√3
d) log o podstawe25 z liczby 125=x ;x=2
e) log o podstawe 2 z liczby x=4 ;x=16
f) log o podstawe 5 z liczby x=−3 ;x=−125
g)log o podstawe 3/4 z liczby x=0 ;x=1
h) log o podstawe x z liczby 1000=3 ;x=3
i) log o podstawe x z liczby 4=1/3 ;x=1/3
j) log o podstawe7 z liczby73=x ;x=3
k) log o podstawe √3 z liczby27=x ;x=√3
l)3 log o podstawe3do2 =x x;=2
m)1/2logopodstawie05 do8 ;x=8
n) ln x=5 ;x=1/e5
o)log x=8 ;x=8
p)10log6=x ;x=6
8 kwi 18:56
Basia: Korzystasz z definicji logarytmu
log
ab=x ⇔ a
x = b
| | 1 | |
log366 = x ⇔ 36x = 6 ⇔ (62)x = 61 ⇔ 62x = 61 ⇔ 2x=1 ⇔ x= |
| |
| | 2 | |
Spróbuj tak samo zrobić przykłady (b) − (k) (n) (o) bo wyniki masz nieprawidłowe
Pamiętaj, że
√3=3
1/2, a 1 = 3
0
Napisz rozwiązanie (b) od początku do końca. Będziemy sprawdzać.
(l) − (m) i (p) potem
8 kwi 19:03
Kasiek: log1/232=x
32x=1/2
1/2x=32(2)x=32
i co dalej?Mam juz mętlik.
8 kwi 19:21
Basia: Nie! Popatrz na definicję
podstawawartość logarytmu=liczba logarytmowana
(2
−1)
x = 2
5
2
−x=2
5
−x = 5
x = −5
spróbuj teraz (c)
8 kwi 19:25
Kasiek: c) wyszło mi x=1 Ale chyba jestem blondynką z matematyki .Czarna magia
8 kwi 19:38
Basia: log
√31=x
√3x = 1
(3
1/2)
x = 3
0
3
12x=3
0
x = 0
jak mogło wyjść 1?
pisz całe rozwiązanie; inaczej nie wiem gdzie robisz błąd
8 kwi 19:44
Kasiek: f) log o podstawe 5 z liczby x=−3 x=−3
8 kwi 19:45
Basia:
log5x = −3
z definicji 5−3=x
x = ?
8 kwi 19:47
Kasiek: Dzięki za pomoc ale chyba te logarytmy odpuszcze sobie i po świętach odpisze w szkole .
Dla mnie to czarna magia. Wesołego Alleluja!
9 kwi 17:37