ciag geometryczny
Snatek: Liczbę 255 przedstaw jako sumę czterech całkowitych składników będących kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego tak, aby trzeci wyraz był o 45 większy od wyrazu pierwszego.
255 = a
1 + a
1q + a
1q
2 + a
1q
3
| | 45 | |
a1q2 = a1 + 45 z tego mozemy wyznaczyc a1 = |
|
|
| | q2 − 1 | |
255 = a
1 + a
1q + a
1 + 45 + a
1q
3
| | 210 | |
210 = 2a1 + a1q + a1q3 a z tego a1 = |
|
|
| | 2 + q + q3 | |
a
1 = a
1
| 45 | | 210 | |
| = |
|
|
| q2 − 1 | | 2 + q + q3 | |
nastepnie wymnazam na krzyz i otrzymuje wielomian
3q
3 − 14q
2 + 3q + 8 = 0 dziele prze q − 1
i otrzymuje 3q
2 − 11q − 8 = 0 ale delta wychodzi niewymierna
czy moge w taki sposob rozwiazac to zadanie jesli tak w takim razie gdzie popełniam bład?
| | 5 | |
w odpowiedzi q = 4 lub q= |
|
|
| | 3 | |
14 mar 13:55
Tragos: coś źle wymnożyłeś na krzyż...
14 mar 14:03
Artur z miasta Neptuna:
| | 1−q4 | | 255(1−q) | |
255 = S4 = a1 * |
| ⇔ a1 = |
| |
| | 1−q | | 1−q4 | |
| | 45 | |
oraz to co wyliczyłeś: a1 = |
| |
| | q2−1 | |
| 255(1−q) | | 45 | |
| = |
| ⇔ 51(q2 − 1 − q3 + q) = 9(1−q4) ⇔ |
| 1−q4 | | q2−1 | |
⇔ 9q
4 −51q
3 + 51q
2 + 51q −60 = 0 ... dla q=−1i q=1 zeruje się ... więc już schodzisz do Δ.
14 mar 14:11
Artur z miasta Neptuna:
a od kiedy:
3*2 + 14 = 8
14 mar 14:13
ccc: w tym ostatnim równaniu chyba nie będzie −8, tylko−20...skracałas wszystko przez 15.
14 mar 14:20
ccc: 3q3 − 14q2 + 3q +20 = 0
14 mar 14:21
Snatek: przeanalizuje swoje rozwiazanie poznej jak wroce z wykładu
dzieki za pomoc
14 mar 14:31
Snatek: faktycznie −20
14 mar 14:35
Snatek: jednak nie,
20 jest prawidłowo
14 mar 20:01