równoległobok
asdf:

W równoległoboku ABCD , w którym |AB | = 2|AD | punkt M jest środkiem boku CD . Wykaż, że
trójkąt ABM jest prostokątny.
14 mar 12:08
asdf: można podpowiedzi jakieś?
14 mar 12:10
rumpek: pomagam
14 mar 12:13
rumpek: zauważ, że trójkąty MCB oraz DMA są równoramienne, oba mają boki x
14 mar 12:14
asdf: to właśnie też zauważyłem
14 mar 12:15
Artur z miasta Neptuna:
z tw. cosinusów:
|AM|2 = x2 + x2 − 2x*x*cos(∡ADM) = 2x2(1−cos(∡ADM))
|BM|2 = x2 + x2 − 2x*x*cos(∡BCM) = 2x2(1−cos(∡BCM))
zauważasz, że:
∡ADM + ∡BCM = 180o ... czyli ∡BCM = 180o − ∡ADM
|BM|2 = 2x2(1−cos(180 − ∡ADM)) = 2x2(1 + cos(∡ADM))
|AM|2 + |BM|2 = 2x2(1−cos(∡ADM)) + 2x2(1+cos(∡ADM)) = 4x2
z tw. cosinusów:
|AB|2 = 4x2 = |AM|2+|BM|2 − 2|AM||BM|cos(∡AMB)
⇔ 4x2 = 4x2 − 2|AM||BM|cos(∡AMB) ⇔ 2|AM||BM|cos(∡AMB) = 0 ⇔ cos(∡AMB) = 0
⇔ ∡AMB = 90o
c.n.w.
14 mar 12:16
asdf:

takie coś mi wyszło, tylko nie wiem co dalej
14 mar 12:17
asdf: ten rysunek wyżej jest zły, x który jest bliżej dwóch przerywanych nie powinno go być...
tw cosinusów − tego jeszcze nie robiłem
14 mar 12:19
14 mar 12:21
asdf: da się inaczej prócz twierdzeniem cosinusów? w programie nauczania tego nie ma w
liceum/technikum dla podstawy
14 mar 12:21
asdf: Dzięki wam
| | α | |
rumpek − tylko dlaczego |
| ? |
| | 2 | |
14 mar 12:23
asdf: | | α | | 180o − α | |
reszte rozumiem  Tylko dlaczego |
| a co za tym idzie |
| . |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 12:24
asdf: Teraz rozpatrzmy trójkąt MDA, kąt |∡MDA| = 180o − α (ponieważ w
równoległoboku suma kątów
ma
| | α | |
miarę 180o). Czyli w trójkącie MDA kąt |∡ADM| = |∡MDA| = |
| |
| | 2 | |
tam nie powinno być w trójkącie?
14 mar 12:30
Aga1: Przez pomyłkę rozwiązałam w innym miejscu z rysunkiem i objaśnieniami. Jeśli jesteś jeszcze
zainteresowany to zerknij,tam gdzie rozwiązywał rumpek
14 mar 12:53
14 mar 12:57
asdf: no i teraz wszystko jasne

dzieki wielkie
14 mar 13:02
Mila:

Kąty naprzemianległe są równe(kąt MAB=katAMD, .......)
2α+2β=180
α+β=90
14 mar 16:38