PROSZĘ O POMOC
MARCIN: PROSZĘ O POMOC !
Punkty A (0, 3) i B (4,5) sa wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC , w którym I ABI
= IBCI. Wysokość BD trójkąta zawiera się w prostej o równaniu 3x−y−7= 0 . Oblicz :
a) współrzędne wierzchołka C
b) pole trójkąta ABC.
8 kwi 18:33
Basia: Podpowiadam
8 kwi 18:39
Basia:
Prosta AC jest prostopadła do BD i przechodzi przez punkt A.
Napisz równanie tej prostej.
Punkt C∈pr.AC czyli jego współrzędne spełniają równanie prostej AC.
Ponadto |AB|=|BC|
oblicz |AB|
zapisz |BC| i przyrównaj do |AB|
rozwiąż układ równań
mając C możesz policzyć pole z wzoru Herona, albo
znaleźć D (punkt wspólny pr.BD i pr.AC), policzyć |BD| i |AC| i skorzystać z wzoru
8 kwi 18:44