agniesia: błagam pomóżcie,potrzebuje na jutro.
1. Znajdź takie wartości parametrów "p" i "r" żeby wielomiany
f(x)=(x2 + p)2
g(x)=(x2 - r)(x2 + 2)
były równe.
9 maj 19:17
Michal & Krzys: Najpierw wyliczasz f(x) czyli jest to (x4+2px2+p2) oraz
g(x)=(x4+2x2-rx2-2r)=(x4+(2-r)x2-2r) Porównujesz współczynniki znajdujące się przy
odpowiednich potęgach czyli ten który stoi przed x4, x2 oraz wyraz wolny czyli ten
przy którym nie ma żadnego x. Otrzymujesz układ równań:
2p=2-r
p2=-2r
Pierwszy układ dzielisz przez 2 i wychodzi że p=1-1/2r wstawiasz to do drugiego równania
i wychodzi że 1/4r2+r+1=0. Mnożysz przez 4 i otrzymujesz r2+4r+4=0 a to od razu widać
wzór skróconego mnożenia (r+2)2 czyli r=-2 a p=1-1/2r p=1-(-1) czyli też 2. Pozdrawiam
9 maj 20:43