,,
kamil: dana jest funkcja y=2x−4..narysuj jej obraz w symetrii względem osi x.napisz wzór
opisujący otrzymaną prostą..umie ktoś to narysować

?
8 kwi 18:18
Basia: Pomagam
8 kwi 18:22
kamil: dziękuje
8 kwi 18:23
xpt:

Niestety dokładniej nie mogę narysować.
1 kreska to jedna jednostka.
Ta prosta, która jest oznaczona y to prosta z zadania, powinna ona być ciągła, ale ją
przerwałem, zeby było "1" widać :
)
Ta druga to ta z przekształcenia.
8 kwi 18:30
xpt: Wybacz Basiu − zacząlem pracę zanim napisałaś, ze pomagasz ;)
8 kwi 18:31
Basia:

k: y=2x−4
w symetrii osiowej względem OX
x'=x
y'=−y
l: −y' = 2x'−4
y' = −2x' + 4
y = −2x + 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 kwi 18:32
kamil: dzięki bardzo
8 kwi 18:35
Basia: Nic strasznego się nie stało, ale pisz, że pomagasz, wtedy nie będziemy tracić czasu na
podwójne rozwiązania.
8 kwi 18:36