SOS. BŁAGAM O POMOC!
Zad.1.
Dany jest sześcian o wierzchołkach ABCDA1B1C1D1 i krawędzi długości 1. Wybieramy losowo
dwa wierzchołki tego sześcianu. Wyznaczają one odcinek, którego są końcami. Niech A
oznacza zdarzenie , że losowo wybrane wierzchołki wyznaczyły odcinek długości 1,
natomiast B− zdarzenie , że losowo wybrane wierzchołki wyznaczyły odcinek długości √2.
Oblicz i porównaj prawdopodobieństwa zdarzeń A i B.
| 8! | 7*8 | ||||||||||
Ponieważ jest 8 wierzchołków to |Ω|=C82 = | = | = | =7*4=28 | |||||||||
| 2!*6! | 2 |