Zad.1.
Ostrosłup czworokątny, którego podstawą jest kwadrat o boku 4cm, ma dwie przyległe ściany
boczne prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Pozostałe dwie ściany boczne sa nachylone do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Wyznacz cosinus kąta, jaki tworzy najdłuższa
krawędź boczna ostrosłupa z płaszczyzną podstawy.
BO prostopadła do pł.podstawy
najdłuższa jest DO
szukany kąt to α=ODB
tr.DBO jest prostokątny
BD − przekątna kwadratu
BD = a√2 = 4√2
| BD | 4√2 | |||
cosα= | = | |||
| DO | DO |
| 4√2 | √2 | √6 | ||||
cosα = | = | = | ||||
| 4√3 | √3 | 3 |