plan
kamas: Dany jest trójkąt prostokątny przy wierzchołku C. R i r to promienie okręgów opisanego i
wpisanego w ten trójkąt . Oblicz pole tego trójkata.
13 mar 17:49
kamas: ?
14 mar 16:47
kamas: że tak powrócę
22 mar 22:36
Eta:

r −−− dł. promienia okręgu wpisanego R −−− dł. promienia okręgu opisanego
znana zależność:
2R = b−r+a−r ⇒ a+b= 2R+2r
z tw. Pitagorasa a
2+b
2= c
2
a
2+b
2= 4R
2
(a+b)
2−2ab=4R
2 ⇒ 2ab=4R
2−(2R+2r)
2 ⇒ 2ab= 8Rr+4r
2
22 mar 22:58
pigor: ... niech a, b − przyprostokątne, to
PΔ=12ab= ? ,
gdzie
a+b=2(r+R) i a
2+b
2=(2R)
2 ⇔ a+b=2(r+R) i (a+b)
2−2ab=4R
2 ⇒
4(r+R)
2−4R
2=2ab /:4 ⇔
12ab=(r+R)
2−R
2 ⇒
PΔ= =r
2+2rR =
r(r+2R) − szukane
pole danego trójkąta . ...
22 mar 23:04
Eta:
@
pigor
Czym różnią się nasze rozwiązania ?

(chyba tylko tym,że ścisnąłeś je w trzech linijkach
22 mar 23:12