uklady rownan liniowych
kelia: Z miast A i B wyruszają jednocześnie naprzeciw siebie pociągi jadące ze stałymi
prędkościami . Jeden z nich jedzie z szybkościa dwukrotnie większa niż drugi . Spotykaja
sie po godzinie i 20 minutach. Gdyby wolniejszy pociąg jechał z szybkościa o 10km/h
większa , to spotkanie nastąpiłoby po godzinie i 12 minutach. Jaka jest odległość z
miasta A do B
ma wyjsc 120
potrafi ktos rozwiazac

to nie jest do sql ale mnie to meczy ze ja nie umiem tego zrobic
8 kwi 16:37
Basia: Pomagam
8 kwi 16:39
Eta: Pomagaj Basiu

Ja spadam, będę za kilka godzin
8 kwi 16:40
Basia:
v
1 szybkość pierwszego
2v
1 szybkość drugiego
t
1 czas spotkania
| | 1 | | 4 | |
t1 = 1h 20min = 1h + |
| h = |
| h |
| | 3 | | 3 | |
v
2=v
1+10
2v
1
| | 1 | | 6 | |
t2 = 1h 12min = 1h + |
| h = |
| h |
| | 5 | | 5 | |
s − odległość A i B
v
1*t
1 + 2v
1*t
1 = s
(v
1+10)*t
2 + 2v
1*t
2 = s
v
1*t
1 + 2v
1*t
1 = (v
1+10)*t
2 + 2v
1*t
2
podstaw za t
1 i t
2
wylicz v
1
z pierwszego wzoru na s (po prostszy) wylicz s
8 kwi 16:45
Basia: Miłego "ogrodowania" Eto !
8 kwi 16:45
kelia: oo dziekuje slicznie
8 kwi 16:47