Potęgi
Patryk: Połowa liczby 2198 to:
1)1198
2)299
3)199
4)2197
Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak zabrać się za to zadanie
13 mar 16:59
Maciek: czyli podziel tę liczbę przez 2
13 mar 17:00
Maciek: czyli przez 21
13 mar 17:00
13 mar 17:00
Maciek: przy dzieleniu o tych samych podstawach odejmij wykładniki, czyli ...
13 mar 17:00
Patryk: 21982=2198 − 21 = 2198 − 1 = 2197
dobrze zrobiłem ?
13 mar 17:04
ccc: zamiast "− "miedzy liczbami powinno być" : ", nie 2198 − 21 tylko 2198 : 21
13 mar 17:07
ccc: wynik jest ok
13 mar 17:08