matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!!
ALA:
wiedząc, że log
14
2=a znaleźć log
49
16
13 mar 16:57
M:
10 lut 06:04
Mariusz:
log
7
2
=a
log
7
14
log
7
2
=a
1+log
7
2
log
7
2 = a(1+log
7
2) log
7
2 = a + alog
7
2 log
7
2(1−a) = a
a
log
7
2 =
1−a
log
7
16
log
49
16=
log
7
49
1
log
49
16=
log
7
16
2
1
log
49
16=
*4log
7
2
2
log
49
16=2log
7
2
2a
log
49
16=
1−a
10 lut 07:12