rownanie
kacper: Rozwiaz rownanie
23x−1=4
13 mar 16:43
Maciek: wpierw dziedzina: mianownik różny od 0
13 mar 16:44
Maciek: 3x−1≠0
13 mar 16:44
Maciek: 3x−1≠0
13 mar 16:44
Saizou : i rozwiąż to
13 mar 16:44
Maciek: x≠13
13 mar 16:45
Maciek: obie strony pomnóż razy 3x−1
13 mar 16:45
ccc: pomnóż obie strony równania przez 3x−1
masz 2=4(3x−1)
13 mar 16:46
Maciek: zostanie Ci 2=4(3x−1)
13 mar 16:46
Saizou : a więc dziedziną się x∊R\{13}
teraz pomnóż przez mianownik obustronnie i masz proste równanie liniowe
13 mar 16:46
Maciek: 2=12x−4
13 mar 16:46
Maciek: x=12
13 mar 16:46
Maciek: i należy do D (dziedziny), czyli jest rozwiązaniem
13 mar 16:47
kacper: Dziekuję, teraz to ogarniam, żeby wszystko zrozumieć
13 mar 16:52
cukierek30: rozwiaz rownanie (x−3)(x+2)(x−1)=0
2 kwi 10:18
PawNic14: (x−3)(x+2)(x−1)=0
x−3=0 ⇒ x1=3
x+2=0 ⇒ x2=−2
x−1=0 ⇒ x3=1
2 kwi 10:31
cukierek30: dziekuje ;0) dziś egzamin
2 kwi 10:51