funkcje
Diana: jeśli mam podany wzór funkcji y=2x2 − 1
a mam go zapisać w postaci y=a(x − p)2 + q
proszę pomóżcie
13 mar 16:14
Aga1: a=2, p=0, q=−1.
właściwie to masz podaną postać kanoniczną.
13 mar 16:19
Diana: czyli to bd y=2(x − 0)2 − 1?
13 mar 16:32
Maciek: czyli y=2x
2−1
13 mar 16:38
Maciek: skoro to zero ma tam być to tak, ale jakby je wyliczyć to postać ogólna jest taka sama, jak
kanoniczna
13 mar 16:39
Diana: aha

bo chodzi o to że mam określić wartość minimalną,przedziały monotoniczności i mam na to
gotowe wzory
np.funkcja maleje w przedziale (− nieskończoności , p) i nie wiedziałam do końca co jest moim
p
13 mar 16:46
Diana: mam jeszcze takie pytanie, mam podany wzór funkcji y=−2(x −2)
2 + 3
mam wyznaczyć funkcje rosnącą
to bd (−
∞, −2) czy (−
∞,2)
13 mar 16:53
Maciek: do −2
13 mar 16:54
Maciek: bo rośnie do wierzchołka
13 mar 16:55
Maciek: wierzchołek odczytasz na iksach w p=−2
13 mar 16:55
Diana: aha dziękuje
13 mar 16:55