matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
CIĄGI
zawieska O_o:
1
π
Liczby:
cos L, sin L, tg L gdzie L ∊ (0,
) są reugim, trzecim i czwartym wyrazem
2
2
ciągu geometrycznego (a
n
). a) oblicz miarę kąta L b) oblicz iloraz q ciągu (a
n
) i podaj jesgo pierwszy wyraz.
13 mar 16:14
Basia:
a
3
2
= a
2
*a
4
sin
2
α =
1
2
*cosα*tgα
1
sinα
sin
2
α =
*cosα*
2
cosα
1
sin
2
α =
*sinα
2
sin
2
α−
1
2
*sinα=0 sinα(sinα−
1
2
)=0 dokończ potem policz te wyrazy już dla wyznaczonego α
a
3
q =
a
2
a
2
a
1
=
q
13 mar 16:28
zawieska O_o:
dziękuję!
13 mar 16:40