nierówność
kacper: Jaki będzie zbiór rozwiązań nierówności −x2<5x
13 mar 15:47
kacper: proszę o wskazówki chociaż
13 mar 15:57
Basia:
−x2 − 5x < 0 /*(−1)
x2 + 5x > 0
x(x+5)>0
spróbuj skończyć; podaj wynik do sprawdzenia
13 mar 15:58
Alkain: −x2−5x<0
x2+5x>0
x(x+5)>0
Miejsca zerowe 0 i −5
Wartości większe w przedziale (−∞,−5)u(0,∞)
13 mar 16:01
kacper: Myślę, że tak może być
x=0 v x+5=0 x=−5
Nie wiem jak ma wyglądać teraz przedział. Czy (−5,0) czy inaczej
13 mar 16:02
kacper: Dziękuję za pomoc ale wgl nie rozumiem na jakiej zasadzie są robione te przedziały
13 mar 16:03
Basia:
x(x+5) = x2+5x wykresem jest parabola; ramiona do góry; miejsca zerowe: −5; 0
naszkicuj i zobacz gdzie toto jest > 0 (czyli leży nad osią OX)
to będzie (−∞;−5)∪(0;+∞)
13 mar 16:08
Alkain:

Tam gdzie plusiki są wartości dodatnie ponieważ parabola jest nad osią y, tam gdzie minus to
wartości ujemne (pod osią x)
w zadaniu masz x(x+5)>0 czyli musisz wyznaczyć wartości większe od 0 tzn. tam gdzie plusiki
13 mar 16:11
kacper: Dziekuję bardzo Basiu. Narysowałem sobie wykres i ramiona i zobaczyłem jak ma iść 0
13 mar 16:12
kacper: Dzięki Alkain, widać tutaj przejrzyście
13 mar 16:14