?
Kasia: ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy kolejno , bez zwracania dwie liczby. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch liczb parzystych?

:0
13 mar 15:15
13 mar 15:26
Kasia: można prosic o poszerzenie odpowiedzi?
13 mar 15:29
Artur z miasta Neptuna:
skoro maja być dwie parzyste to losujesz jedną z dwóch możliwych parzystych liczb ... za drugim
razem także losujesz parzystą, ale skoro juz jedna wylosowana została, to została tylko jedna
parzysta ... dlatego 2*1
Ω to losujesz jakąś z 5 liczb, następnie jakąś z 4 pozostałych
tak zbudowana Ω bierze pod uwagę kolejność losowania

taki sam wynik otrzymasz nie biorąc pod uwagę kolejności losowania:
| | | |
moc Ω = | (wybierasz 2 liczby z 5) |
| | |
| | | |
wtedy moc A = | (wybierasz 2 liczby z 2 parzystych) |
| | |
| | 1 | | 2*1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 5!/(2!*3!) | | 5*4 | | 10 | |
13 mar 15:37