Równania i nierówności
prp: Liczbę 24 przedstaw w postaci sumy dwóch liczb dodatnich, których suma kwadratów wynosi 296.
Znam wynik, nie wiem jak to zapisać. pomożecie?
13 mar 15:13
Tragos: x, y > 0
{ x + y = 24
{ x
2 + y
2 = 296
{ y = 24 − x
{ x
2 + (24−x)
2 = 296
x
2 + 24
2 − 48x + x
2 = 296
2x
2 − 48x + 280 = 0

2
x
2 − 24x + 140 = 0
Δ = 576 − 4*140 = 576 − 560 = 16
√Δ = 4
| | 24 + 4 | | 28 | |
x2 = |
| = |
| = 14 |
| | 2 | | 2 | |
y
1 = 24 − 10 = 14
y
2 = 24 − 14 = 10
Te liczby to 10 i 14.
Sprawdzenie:
10 + 14 = 24 zgadza ię
10
2 + 14
2 = 100 + 196 = 296
13 mar 15:16
prp: sorry. wyszło

błąd obliczeniowy
13 mar 15:23
prp: dzięki za rozwiązanie... mimo wszystko

przynajmniej teraz na pewno dobrze będzie rozwiązane
13 mar 15:24
pigor: ... a jak chcesz to np. tak :
x+y=24 i x
2+y
2=296 ⇒ x
2+2xy+y
2= 24
2 i x
2+y
2=296 ⇒
2xy+296=576 i x+y=24 ⇒ xy=140 i x+y=24 ⇔ xy=10*14 i x+y=10+14 ⇒
x=10 i
y=14 lub odwrotnie − szukane
składniki danej liczby 24 . ...
13 mar 15:25
Aga1: A może tak:
x−−jedna liczba, 24−x druga liczba
x2+(24−x)2=296.
13 mar 15:28