log
xd: Ile to wynosi?:
x3log3 (ta 3 jest na dole logarytmu)9 − x =0
Wytłumaczcie mi to.pls
13 mar 15:12
Tragos: x3log3(9−x) = 0, tak?
13 mar 15:12
xd: nie, ta 9 dotyczy logarytmu, a −x juz nie
13 mar 15:15
xd: nie wiem jak sie zapisuje te liczby na dole...
13 mar 15:18
Tragos: x
3log
39 − x = 0
log
39 = 2, bo 3
2 = 9
2x
3 − x = 0
x(2x
2 − 1) = 0
x = 0 lub 2x
2 − 1 = 0
2x
2 = 1
uwolnij tutaj jeszcze niewymierność
13 mar 15:19
Artur z miasta Neptuna:
x3log39 − x = 0 ... tak?
no to wiesz, że log39 = 2 ... bo 32 = 9 ... lub jak wolisz ... log39 = log332 = 2log33 =
2*1 = 2
więc:
x3 * 2 − x = 0
2x(x2 − 1/2) = 0
2x(x− √2/2)(x + √2/2) = 0
13 mar 15:21
xd: dzieki!
13 mar 15:22