dla kazdej liczby x prawdziwa jest rownosc:
szymek:
A.
√(x−1)2 = |x−1|
B.
√(x−1)2 = |x| − 1
C.
√(x−1) = |x−1|
D.
√(x−1)2 = −x+1
w ksiazce napisane jest ze odpowiedz to A.
Niestety sama odpowiedz mnie nie zadowala

P.S. I takie pytanie czy ktos kto przygotuje dobrze do matury z matematyki mieszka w Poznaniu?
I wezmie mnie pod skrzydła ?
13 mar 15:07
think: Szymek:
√a2 = |a|
taka jest definicja, wg niej to jak uważasz która odpowiedź jest poprawna?
13 mar 15:09
Tragos: A poprawna, korzystamy z własności
√a2 = |a|
B. √(x−1)2 = |x−1| ≠ |x| − 1
w C. nie masz tam do kwadratu
a D. zachodzi
√(x−1)2 = |x−1| = −x + 1 zachodzi tylko dla x < 1
13 mar 15:11
szymek: tak wiem ze w C. nie ma do kwadratu, ale tak jest napisane w książce dlatego przepisałem bez.
Dzięki za pomoc
13 mar 15:14