wielomiany
xd: Wielomiany W(x)= (x−2)(x+1)(x+2)+x i P(x)=(a+b)x3 + x2 + (a−b) x−4 są równe. Ile równa się a
+ b?
PROSZĘ O POMOC.
13 mar 15:04
Artur z miasta Neptuna:
wymnóż nawiasu w wielomianie W(x) i pogrupuj wyrazy
skoro są równe to liczby stojące przy (np.) x3 są sobie równe ... porównaj te wartości i
utwórz układ równań z niewiadomymi 'a' i 'b'.
13 mar 15:11
xd: kurde nie wiem jak...
13 mar 15:19
Artur z miasta Neptuna:
nie wiesz jak wymnożyć nawiasy

weź nie załamłuj
13 mar 15:21
xd: no to bd x3 + x2 − 4x − 4 − x = x3 + x2 −3x − 4
Co dalej?
13 mar 15:23
Artur z miasta Neptuna:
−4x −x = −5x a nie −3x
| ⎧ | 1 = (a+b) | |
| ⎜ | 1 = 1 | |
| ⎨ | −5 = (a−b) |
|
| ⎩ | −4 = −4 | |
13 mar 15:25
xd: dziex
13 mar 15:29