prosze
HILF: Udowodnij, że
a22b + 4ba ≥ a+2b , gdy a>0 i b>0
13 mar 15:03
HILF: proszeee
13 mar 15:13
Artur z miasta Neptuna:
| | a2 | | 4b | | a3 + 8b2 | |
L = |
| + |
| = |
| = // (x3 + y3) = (x+y)(x2−xy+y2) // = |
| | 2b | | a | | 2ab | |
| | (a+2b)(a2 − 2ab + 4b2) | | a2 − 2ab + 4b2 | |
= |
| = (a+2b) * |
| |
| | 2ab | | 2ab | |
więc:
| | a2 − 2ab + 4b2 | |
(a+2b) * |
| ?≥? (a+2b) |
| | 2ab | |
| a2 − 2ab + 4b2 | |
| ?≥? 1 // *2ab ... a>0 i b>0 |
| 2ab | |
a
2 − 2ab + 4b
2 ?≥? 2ab
a
2 − 4ab + 4b
2 ?≥? 0
(a − 2b
2)
2 ≥ 0
c.n.w.
13 mar 15:18
HILF: czy to na pewno dobrze

? bo tam jest 8b
2 a nie 8b
3
13 mar 15:31
HILF: czy to na pewno dobrze

? bo tam jest 8b
2 a nie 8b
3
13 mar 15:31
Artur z miasta Neptuna:
to sprawdź przykład ... bo powinno być 8b3
13 mar 15:33
HILF: nie no przyklad jest prawidlowy
13 mar 15:35
Artur z miasta Neptuna:
chwila ... napisz ten przykład tylko zamiast 'u' użyj 'U'
13 mar 15:37
Artur z miasta Neptuna:
aby ułamki były ładne (duże)
13 mar 15:38
13 mar 15:39
HILF: 

:((
13 mar 15:44
Artur z miasta Neptuna:
musi tam być 4b
2 lub 2b
2 i rozwiązanie wtedy jest jak wyżej ... bo dla tego zapisu co
przedstawiłeś, nie jest to prawda, bo:
| a2 | | 4b | | a2 − 2ab | | 2ab − 4b | |
| −a ≥ 2b − |
| ⇔ |
| ≥ |
| ⇔ a2(a−2b) ≥ 4b2(a−2) |
| 2b | | a | | 2b | | a | |
czyli dla a=2 i b=2 nie jest to prawda:
| 4 | | 16 | |
| + |
| = 1 + 4 = 5 < 6 = 2 + 4 |
| 4 | | 4 | |
13 mar 15:55
HILF: no tak ale a nie jest rowne b (chyba)
13 mar 16:07