.
kasia: Wykaż że jeśli x, y są dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraz (x2+y2)(x+y)=2x2y+2xy2, to x=y
lub x=−y
13 mar 14:58
rumpek:
(x2 + y2)(x + y) = 2x2y + 2xy2
x3 + x2y + xy2 + y3 = 2x2y + 2xy2
x3 − x2y − xy2 + y3 = 0
x2(x − y) − y2(x − y) = 0
(x − y)(x2 − y2 = 0
(x − y)2(x + y) = 0
x = y ∨ x = −y
c.n.u.
13 mar 15:03
rumpek:
13 mar 15:03
Basia:
x3 + x2y + xy2 + y3 − 2x2y − 2xy2 = 0
x3 − x2y − xy2 + y3 = 0
x2(x−y) − y2(x−y) = 0
(x−y)(x2−y2) = 0
(x−y)(x−y)(x+y) = 0
dokończ
13 mar 15:03
rumpek:
13 mar 15:03
iza: dzięki za pomoc
13 mar 15:07