proszę o pomoc
ania 18: ze zbioru liczb 1,......, 100 losujemy jedną liczbę, oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
liczby podzielnej przez 8
13 mar 14:57
Tragos: |Ω| = 100
liczby podzielne przez 8 (większe od 0) są postaci: 8k, k ∊ C
+
8k < 100
k < 12,5
zatem liczb podzielnych przez 8 w tym zbiorze jest 12
|A| = 12
| | |A| | | 12 | | 6 | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 100 | | 50 | | 25 | |
13 mar 15:02
kacper: Ω= 100 liczb
Liczby podzielne przez 8 to 8,16, 24, 32,40, 48,56,64,72,80,88,96
Jest ich 12
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 8 wynosi P(A)=12100
13 mar 15:03