funkcja
zioomalka: W jaki sposób można uzupełnić wzór funkcji parzystej? np.
| | 1 | |
f(x)= |
| (x−1)(x−5) dla x≥0 |
| | 3 | |
... dla x<0
8 kwi 15:56
Basia:
bo f(1)=f(5)=0 ⇒ f(−1)=f(−5)=f(1)=f(5)=0
8 kwi 16:05
zioomalka: Czyli tak słowami na czy to polega?

bo średnio rozumiem z samych obliczeń
8 kwi 18:39
Basia: Funkcja parzysta to taka funkcja, że dla każdego x∈D
f(−x)=f(x)
Jeśli chodzi o wykres to jego dwie części muszą być symetryczne względem osi OY
Ponieważ wykres dla x≥0 jest fragmentem paraboli to i ten dla x<0 musi być fragmentem
paraboli.
Miejsca zerowe tej drugiej to −1 i −5 (bo pierwszej 1 i 5)
g(x) = a(x+1)(x+5)
albo inaczej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
g(x) = f(−x) = |
| (−x−1)(−x−5)= |
| *[−(x+1)]*[−(x+5)]= |
| (x+1)(x+5) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
albo jeszcze inaczej
symetrię osiową względem OY opisują wzory
x' = −x
y'=y
| | 1 | |
f(x) ma równanie y = |
| (x−1)(x−5) |
| | 3 | |
czyli funkcja g(x)=f'(x) ma równanie
dalej jak poprzednio
8 kwi 18:55
Bogdan:
f(x) = 13(x + 1)(x + 5) dla x < 0
8 kwi 19:01
zioomalka: ooo i to do mnie przemawia

dzięki
8 kwi 19:02
zioomalka: a jeśli mam taki przypadek?
........ dla x>0
f(x)= −(x−3)2+4 dla x≤0
8 kwi 19:33
Basia: Rozumowanie powinno być identyczne.
Tu najprościej będzie z wzorów opisujących symetrię osiową względem OY
mamy: y = −(x−3)2 + 4
y'=y
x'=−x
czyli: y'=−(−x'−3)2 + 4 = −[−(x'+3)]2 + 4 = −(x'+3)2 + 4
"prim" już można opuścić
dla x>0 y=f(x) = −(x+3)2 + 4
8 kwi 19:39
zioomalka: teraz spróbowałam zrobić podobne zadanie tyle że z funkcją nieparzystą

proszę o
sprawdzenie i ewentualne poprawki

(x−1)
2+2 dla x>0
g(x)= ....... dla x<0
funkcja nieparzysta czyli: f(x)= −f(−x)
g(−x)= (−x−1)
2+2= [−(x+1)]
2+2= (x+1)
2+2
−g(−x)= −(x+1)
2−2
−(x+1)
2−2 dla x<0
8 kwi 19:56
zioomalka: ?
8 kwi 20:49
Bogdan:
Tak
8 kwi 20:54
Bogdan:
Funkcja nieparzysta:
f(x) = (x − 1)2 + 2 dla x > 0
f(x) = −(x + 1)2 − 2 dla x < 0
8 kwi 21:13