kto pomoże ??
łukasz: le razy w przybliżeniu obraca się koło samochodu na trasie z Torunia do
Warszawy(220km),jeżeli średnica koła wynosi 70 cm.
8 kwi 15:36
Basia: Oblicz długość d okręgu o promieniu R=35cm=0,35m.
Podziel 220 km przez d
8 kwi 15:37
łukasz: 0,70m=d
8 kwi 15:40
łukasz: 220:0,70
8 kwi 15:40
tim: Basiu, przez d? a nie przez r?
220 km = 220 000 m
8 kwi 15:41
tim: Podziel przez obwód koła

PS. Basiu wprowadziłaś kolegę w zakłopotanie

, d = średnica
8 kwi 15:42
łukasz: 220000m:0,35m=628571razy
8 kwi 15:43
łukasz: aha już obliczam ob
8 kwi 15:43
łukasz: ob=2pi 35
ob=2*3,14*35
ob=około 220
8 kwi 15:45
8 kwi 15:46
łukasz: ob=2,2m
8 kwi 15:47
tim: Dzielisz odległość przez obwód.
Basiu, nie wiesz jak bardzo.. ja się skapnąłem [po jakimś czasie], ale przyjęte, że d to
albo średnica, albo gęstość
8 kwi 15:48
łukasz: 220000m:2,2m=100000
8 kwi 15:48
łukasz: dobrze jest
8 kwi 15:51
Basia: Odzwyczaj się Tim od takich stereotypów. Bywają "złośliwe" oznaczenia. Ale mnie wyszło
"złośliwe" naprawdę niechcący. Połapaliście się mimo "złośliwego" oznaczenia i bardzo
dobrze.
8 kwi 15:55
tim: <T>
8 kwi 15:56
łukasz: dzięki wam
8 kwi 15:57
tim: Ja tam się skapnę

, ale gorzej z innymi... np. na korepetycjach mi mowi pan, że gęstość
do taki znaczek, [patrz. wikipedia], a nas uczą, że d..
PS. Trzeba napisać, wtedy, że d = .. Bo mi odjęli w I klasie punkty bo przyjąłem za l
(krawędź stożka)(lub obwód koła) podstawę... <żal>
8 kwi 15:58
tim: Wgl system nauczania to dno...
Podobna sytuacja:
Próbny egzamin [ten rok].. Zadanie: zadanie tekstowe jakieś, z układem równań.
Rozwiązałem metodą wyznaczników.. i co? **** 1/5p. [za odpowiedź] A wyszło dobrze...
8 kwi 16:03
Basia: Niesprawiedliwe i głupie, jeżeli nie było wyraźnie napisane jaką metodą miałeś pełne
prawo użyć akurat tej. Ja bym protestowała ! Oficjalnie !
8 kwi 16:08
tim: Tak.. jak się kłóciłem.. to mi powiedzieli, że nie mogą uznać, bo to nie program
gimnazjum...
A dla mnie ta metoda była wtedy najłatwiejszym rozwiązaniem... [Oczywiście, że nie było
napisane, to zad. tekstowe]
8 kwi 16:09
tim: I, że w kluczu nie przewidują takiej metody..
8 kwi 16:10
Basia: Idiotyzm kompletny ! Nie wolno umieć więcej !. Trzeba się było odwołać do
kuratorium, a nawet do ministerstwa ! Dla dobra wszystkich, którzy chcą umieć więcej !
8 kwi 16:12
Eta:
Witam Wszystkich !

Piękna słoneczna pogoda

idę zaraz do ogrodu
8 kwi 16:12
tim: Basiu... z panią dyrektor [Ś.P.] nie można było się kłócić.. uwierz!
Hej Eta!
8 kwi 16:14
łukasz: rzeczywiście piękna u mnie na dolnymśląsku burza teraz jest i pada
8 kwi 16:14
Basia: Przepraszam Tim, ale kto to oceniał ? Przygłup ? Jeżeli w kluczu "nie przewidują" to mają
psi obowiązek podać dopuszczalne metody !
8 kwi 16:14
Eta: Łukasz, trzeba mieszkać na wschodzie


!

Pogoda przepiękna

Pozdrawiam !
8 kwi 16:15
Basia: U mnie już była (burza). Teraz piękne słońce !
Wierzę Ci Tim, ale naprawdę jestem zbulwersowana !
8 kwi 16:16
łukasz: ale do południa ciepło było tylko szkoda ,że w szkole musiałem siedzieć
8 kwi 16:16
Eta: Basiu, masz wątpliwości co do ilości "przygłupów"

Szok, to co pisze Tim, nie mieści się i w mojej głowie



!
8 kwi 16:17
Basia: Nie martw się! Po burzy będzie piękna pogoda.
8 kwi 16:17
Eta: Łukasz, siedieć w szkole jest fajnie,
kiedyś zatęsknisz za tymi latami
8 kwi 16:18
łukasz: dodam jescze jedno zadanie:
dane są dwa koła współśrodkowe.obwód jednego wynosi 8pi cm,a drugiego 14pi cm.oblicz pole
powstałego pierścienia..?
8 kwi 16:19
łukasz: no nie za przeczam..szkoda tylko że z matmy mi nie idzie ale za to z polskiego spoko
8 kwi 16:20
Basia: W mojej też nie !
Gdyby padło na moje dziecko nie odpuściłabym !
Kuratorium, ministerstwo, a jakby nie pomogło to TVN (program Uwaga). Byłaby awantura na
całą Polskę.
Bo to skandal !
8 kwi 16:20
Jakub: U Łukasz i Basi pada. U mnie wieje i zbiera się na burzę. Też pewnie będzie padało. Tim
walcz o swoje
8 kwi 16:20
tim: Do wszystkich zainteresowanych: to było kilka miesięcy temu.. i teraz wiem, że pisać
zawsze metodą te co zna GIMNAZJUM...
8 kwi 16:22
Basia:
2πr1=8π
2πr2=14π
wylicz r1 i P1, r2 i P2
Ppierścienia=P2−P1
8 kwi 16:22
Eta: Od pola jednego koła odejmij pole drugiego i to wszystko


Wylicz r
1 i r
2
2πr
1 = 8π => r
1 = .... policz
Podobnie:
2πr
2 = 14π => r
2= ......
Powodzenia
8 kwi 16:22
łukasz: a ja mam testy za 2 tygodnie

ale lipa
8 kwi 16:23
Basia: U mnie już po burzy ! I piękna pogoda !
8 kwi 16:23
łukasz: r1=6π
r2=12π
8 kwi 16:24
łukasz: a pomnożyć przez 3,14
8 kwi 16:25
Eta:
Nieeeeeee!
po podzieleniu przez 2π otrzymasz r1 = 4
wylicz podobnie r2
podaj ile Ci wyszło r2 ?
8 kwi 16:26
łukasz: r2=7
8 kwi 16:27
8 kwi 16:27
Eta:
Teraz ok

Pamiętaj o tym


!
policz teraz P
1 i P
2
8 kwi 16:28
Basia: Nie !
2πr1 = 8π
dzielisz obustronnie przez 2π
2πr2 = 12π
jak wyżej
podaj teraz prawidłowe wartości r1 i r2
8 kwi 16:28
łukasz: to w końcu jak
8 kwi 16:29
Eta:
No tak, jest ok

r
1 = 4 r
2 = 7
policz pola tych kół
8 kwi 16:30
Eta: Basia omyłkowo napisała
2πr2 = 12π a powinna napisać 2πr2 = 14π
więc r2 = 7
8 kwi 16:32
łukasz: p1=16pi
p2=49pi
pole pierścienia=49pi−16pi=33pi
8 kwi 16:32
Basia: Omyłkowo oczywiście! Źle przeczytałam !
8 kwi 16:33
łukasz: nic się nie stało
8 kwi 16:33
Basia: O.K.
8 kwi 16:33
Eta:
Teraz jest Ok

P
pierścienia= 33π
8 kwi 16:34
8 kwi 16:34
Eta:
Oczywiście napisz P
pierścienia= 33π
cm2
8 kwi 16:35
łukasz: wiem ale dzięki
8 kwi 16:38