sinusy
peach: Czy da się obliczyć sinα mając sin α2 ?
13 mar 14:21
Basia:
piszę x zamiast α
sin2x = 2sinxcosx
czyli
sinx = 2sinx2cosx2 (1)
sin2(x2)+cos2(x2)=1
z tego wyznaczasz cosx2 (dwie możliwości jeżeli nie ma więcej informacji o kącie)
wstawiasz do wzoru (1)
13 mar 14:26
Ajtek: Da się:
| | α | |
niech |
| =β ⇒ α=2β czyli:
|
| | 2 | |
| | α | | α | |
sin2β=2sinβcosβ ⇒ sinα=2sin |
| cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
i z jedynki tryg:
| | α | | α | | α | |
sin2 |
| +cos2 |
| =1 wyznacz cos |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 mar 14:29
Ajtek: No i Basia mnie ubiegła

.
13 mar 14:29
peach: dziękuję
13 mar 14:37