Mam pytanko, jak wygląda symetria danej funkcji względem prostej, np, y=2, albo
agnis: Mam pytanko, jak wygląda symetria danej funkcji względem prostej, np, y=2, albo y=2x−3?
13 mar 14:13
agnis: ?
13 mar 14:25
Aga1:
13 mar 14:29
Basia:
bierzesz punkt P(x,f(x)) ∊wykresu y=f(x)
znajdujesz P'(x', y0') symetryczny do P względem podanej prostej
wyznaczasz zależność y' od x'; ten związek to funkcja g(x)
jej wykres jest symetryczny do wykresu f(x) względem danej prostej
nie jest to zbyt jasne, może bardziej konkretnie zapytaj
13 mar 14:31
agnis: ale jak mam jakąs funkcję, np x2+x+3 to jak mam zrobić symetrię tej funkcji względem prostej
np y=2?
13 mar 14:31
agnis: to załóżmy ten przykład co napisałam wyżej. jak mam to zrobić?
13 mar 14:32
Aga1: Wyznaczasz kilka punktów należących do wykresu np. wierzchołek ,miejsca zerowe, punkt
przecięcia z osią oy.i znajdujesz punkty symetryczne do danych względem prostej y=2. Figurą
symetryczną do paraboli jest parabola.
13 mar 14:35
Basia:
z parabolą nie ma się co bawić w wielkie uogólnienia
f(x) = x2+x+3
p = −12
q = f(−12) = 14 − 12+3 = 214
W(−12; 214)
a=1
W'(−12, 2−14) = (−12; 74)
a=−1
postać kanoniczna:
y = −(x+12)2+74
doprowadź do postaci ogólnej
13 mar 14:42