Dana jest funkcja f(x)=x^3-(p+3)x^2-4x, dla jakiej wartości p jeden pierwiastek
aqlec: Dana jest funkcja f(x)=x3−(p+3)x2−4x, dla jakiej wartości p jeden pierwiastek równania f(x)=0
jest średnią arytmetyczną pozostałych pierwiastków tego równania?
stanęłam na tym:
x(x2−(p+3)x−4)=0 czyli jeden pierwiastek równa sie 0, ale nie wiem co dalej..
13 mar 13:33
Tragos: x = 0 x
2 − (p+3)x − 4 = 0
i założenia do równania kwadratowego:
{ Δ > 0
13 mar 13:43
aqlec: dziekuje
13 mar 13:47
pigor: ...
| | x1+0 | | x2+0 | |
... lub |
| =x2 lub |
| =x1 , |
| | 2 | | 2 | |
czyli
x
1+x
2=0
lub x
1=2x
2 lub x
2=2x
1 ⇔ ... itd. . ...
13 mar 13:54
AC:
Pierwiastki muszą być różnych znaków bo x1*x2<0
czyli nie ma sensu rozważać tych przypadków
13 mar 13:57