ostrosłup
agatus:): Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokatnego w którym wysokość ściany bocznej
wynosi 3 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
8 kwi 15:11
Basia: Pomagam
8 kwi 15:27
elza:
V= 13a2*H a −− długość kr. podstawy H −−− wys. ostr.
a/23= cos60o cos60o= 12
to a= 3
H3= sin60o sin60o= √32
H= 3√32
opodstaw teraz do wzoru na V i policz......
8 kwi 15:32
Basia:

a − krawędź podstawy
H − wysokość ostrosłupa
H = OP
AO = 3
kat PAO = 60
z tego wylicz H
z tego wylicz a
P
p=a
2
8 kwi 15:36