logarytm z liczby dodatniej
Sabina: Pomóżcie ....
Oblicz ; log24, log319 ,
log51, log23√4
Wyznacz x , jezeli : log2x=3,
logx4=−1
3.Wyznacz x,jezeli x=logx=log3−2log2+12log5
13 mar 13:24
Sabina:
13 mar 13:29
think: Sabina
log24 =x
2x = 4
2 podniesione do jakiej potęgi da 4 i reszta analogicznie, podstawa logarytmu w jakiejś potędze
ma dać liczbę logarytmowaną
logx4 = −1 tutaj nie znasz podstawy logarytmu, ale wiesz że do potęgo −1 ma dać 4.
13 mar 13:32
Sabina: no 2do potegi 2 daje 4
13 mar 13:34
Sabina: ale wystraczy jak napisze jak zapisales? 2do potegi x =4 czy mam wstawic ta 2?
13 mar 13:35
Sabina: a co zreszta ? czy log2x=3 to bedzie 2do 3 =x ?
13 mar 13:39
think: wystarczy jak oznaczysz niewiadomą
w pierwszym zadaniu zawsze jest
log
ab = x
więc wystarczy jak napiszesz
log
24 = x ⇔ 2
x = 4 i reszta tak samo
co do log
2x = 3 zgadza się to co napisałaś

widzisz nie jest trudne!
13 mar 13:43
think: a w 3 zadaniu zrobiłaś jakiś błąd za dużo tam =
czy miało być:
| | 1 | |
x = logx+ log3 − 2log2 + |
| log5? |
| | 2 | |
13 mar 13:44
Sabina: dzieki , ajakz pozostalymi ?gdzie jest np log24, gdzie nie ma x i to ostatnie zadanko to 3 ?
13 mar 13:44
think: możesz też podać od razu odpowiedź zamiast pisać
log24 = x
2x = 4 ⇔ x = 2
można napisać od razu log24 = 2
13 mar 13:45
Sabina: sorry mialo byc x=log3−2log2+12log5
13 mar 13:47
Sabina: ok a tam gdzie jest log319? mam dopisac =x czyli 3x=19
13 mar 13:51
think: w trzecim musisz skorzystać ze wzorów:
clog
ab = log
a(b
c)
wzór na dodawanie logarytmów o tej samej podstawie:
log
ab + log
ac = log
a(b*c)
wzór na odejmowanie logarytmów o tej samej podstawie:
| | b | |
logab − logac = loga( |
| ) |
| | c | |
13 mar 13:55
Sabina: omg
13 mar 13:56
think: tak
| | 1 | |
zapisz sobie |
| w postaci potęgi liczby 3 |
| | 9 | |
3
x = 3
−2
x = ...
13 mar 13:56
think: Sabina to nie jest takie trudne jak się wydaje
najpierw pierwszy wzór:
2log2 to nic innego jak log2
2
to ile będzie wynosić:
13 mar 13:58
think: sprawdzę później bo teraz mam pracę, ale za pół godziny pewnie będę, rób i nic się nie bój
13 mar 13:58
Sabina: 125
13 mar 13:59
Tragos: | 1 | |
| log5 = log51/2 = log√5 |
| 2 | |
13 mar 14:02
Sabina: x=−2 ?
13 mar 14:07
Sabina: a jak mam to liczyc te log x=log3−22log+√5log czy jak?
13 mar 14:11
Sabina: czyli log3−2log2+12log5=log3−log4+√5=log3−4√5=log3−log4√5=logu{3}4}√5=
13 mar 14:22
Sabina: a dalej nie wiem
13 mar 14:22
Sabina:
13 mar 14:27
think: Sabina coś gubisz

x = log3 − log4 + log
√5
13 mar 14:41
Sabina: a dlaczego Ci wyszlo 3/4

a pozniej 3pierwiastki z 5
13 mar 14:44
Sabina: a wlasnie i dlaczego x=

?
13 mar 14:44
Sabina: no tak x byl na poczatku faktycznie zapomnialam o nim
13 mar 14:46
think: bo tak miałaś w zadaniu, to jest równanie
| | 1 | |
x = log3 − 2log2 + |
| log5 |
| | 2 | |
| | 3 | |
dlaczego |
| , ze wzoru na odejmowanie logarytmów |
| | 4 | |
| | 3 | |
masz log3 − log22 = log |
| |
| | 4 | |
źle zrobiłaś bo zaczęłaś od końca a tam było −log4 + log
√5 jeśli zmienisz kolejność wyrazów
to będzie log
√5 − log4 tam jest odejmowanie logarytmów nie dodawanie a Ty zastosowałaś wzór
| | √5 | |
na dodawanie, w dodatku zgubiłaś log bo −log4 + log√5 = log |
| |
| | 4 | |
13 mar 14:48
Sabina: oj ciezkie to ....

a matura w maju
13 mar 14:51
Sabina: dziekuje Ci za pomoc
13 mar 15:00
think: proszę bardzo

to nie jest ciężkie musisz zrobić kilka przykładów i gwarantuję, że będziesz się później
zastanawiać czemu to wydawało się takie trudne
13 mar 15:01
Sabina: ok szkoda tylko ze jestes tu tylko czasami bo gdybym potrzebowala znowu pomocy to bym sie znowu
zwrocila
13 mar 15:03
think: Sabina, jestem czasami, ale nie jestem jedyną osobą która pomaga. Zawsze jest tutaj ktoś kto
pomoże, powiedziałabym nawet, że częściej można spotkać kogoś kto pomaga niż kogoś kto tej
pomocy potrzebuje
13 mar 15:04
13 mar 15:05
13 mar 15:06
Sabina: ok dzieki

mam jeszcze tylko pytanie np log
21 czyli zapisuyje log
21=x
czyli log2
x=1 wiem ze x=0 bo 2 do potegi 0 =1 ale jezeli nie wiem tego sama to jak to wtedy
rozpisuje by mi wyzedl wynik x?
13 mar 15:13
think: czyli 2
x = 1
nie log2
x = 1

zawsze starasz się zapisać obie strony równania jako tą samą liczbę w jakiejś potędze
jak masz 3
x = 81
3
x = 3
4 ⇔ x = 4
no i trzeba pamiętać właśnie o potędze 0−owej
2
0 = 1
3
0 = 1
a jak masz np x = log
23 to już tak zostaje, bo log
23 to jest jakaś liczba ale niewymierna tak
jak
√2 ma jakąś swoją wartość ale w tej postaci wygląda najbardziej elegancko
13 mar 15:24
Sabina: ok a ostatnie pytanie bo nie mam pojecia jak to zrobic log23√4
to jest 3 stopnia pierwiastek z 4 jak to bedzie wyladalo?
13 mar 15:33
think: zapisz
3√4 jako potęgę 2
3√4 = 4
1/3 = (2
2)
1/3 = 2
2/3
13 mar 15:50
Sabina: to jest najciezsze . Dzieki
13 mar 15:54