Wykaż, że równanie x^100+ax+b=0 posiada co najwyżej dwa pierwiastki.
paul: Wykaż, że równanie x
100+ax+b=0 posiada co najwyżej dwa pierwiastki.
Z góry dziękuję
13 mar 13:06
paul: tam ma być x100
13 mar 13:07
Godzio:
x100 = − ax + b
Lewa strona, to pewnego rodzaju parabola z ramionami do góry, na odcinku (0,1) bardzo
spłaszczona później drastycznie idzie do góry, prawa strona funkcja liniowa, no to teraz jest
już oczywiste, że funkcja liniowa z parabolą może mieć co najwyżej 2 punkty przecięcia
13 mar 13:19
paul: Faktycznie.. Dzięki!
13 mar 13:23