Wielomian w(x)=x^3+(p{2}+p{3}+p{5})x^2+(p{6}+p{10}+p{15})x+p{30} ma trzy pierwia
eewika: Wielomian w(x)=x3+(√2+√3+√5)x2+(√6+√10+√15)x+√30 ma trzy pierwiastki
rzeczywiste. oblicz sumę kwadratów pierwiastków tego wielomianu.
nie wiem, jak mam obliczyć te pierwiastki..
13 mar 12:53
AC:
pierwiastki
x1=−√2
x2=−√3
x3=−√5
suma kwadratów =10
13 mar 13:13
eewika: tylko jak obliczyć te trzy pierwiastki?
13 mar 13:14
pigor: ... otóż, niech
a,b,c − pierwiastki danego wielomianu, to ze wzorów
Viete'a dla wielomianu 3−ego stopnia masz tu
:
a+b+c = −(
√2+
√3+
√5) i ab+bc+ac =
√6+
√10+
√15 i abc = −
√30 , to
stąd łatwo zauważyć, że
a= −√2 , b= −√3 , c=− √5 (sprawdź sobie) , więc
suma
a2+b2+c2= 2+3+5=
10 − szukana suma ich kwadratów ... i tyle . ...
13 mar 13:15
eewika: oki, dzięki za pomoc!
13 mar 13:21
pigor: ... a jak nie znałeś tych wzorów Viete'a to otrzymasz je z porównania 2−óch wielomianów :
x3+(√2+√3+√5)x2+(√6+√10+√15)x+√30 = (x−a)(x−b)(x−c) = (x
2−bx−ax+ab) *(x−c) =
=x
3−cx
2− ... itd. pobaw się sama , pogrupuj i porównaj odpowiednie współczynniki . ...
13 mar 13:25
eewika: no właśnie nie znałam. ten drugi sposób też jest dobry, musze o nim pamiętać na przyszłość!
13 mar 13:29