pierwiastki
jarke: √12−8√2=
i mam problem...
13 mar 10:13
Aga1: 12−8√2=4(3−2√2)=4(√2−1)2
13 mar 10:17
Aga1: √12−8√2=√4(√2−1)2}=2(√2−1)
13 mar 10:19
jarke: to znaczy, źle się wyraziłem, przepraszam...
mam zadanie, w których trzeba obliczyć liczby, a,b,c,d
| | 1 | | 5 | |
liczba d=√12−8√2 − |
| |5−4√2| = √12−8√2 + |
| − 2√2 |
| | 2 | | 2 | |
i tego nie mogę podnieść do kwadratuu...
13 mar 10:25
Aga1: Nie możesz podnieść do kwadratu, ale możesz zastąpić, wyrażeniem, które podałam
13 mar 11:14
jarke: mogę podnieść do kwadratu wyrażenie w środku, nie zmieni to wartości wyrażenia? ; o
13 mar 11:22
Aga1: Nie możesz podnieść wyrażenia w środku do kwadratu.
Skorzystałam z takiej własności
√(x)2=IxI
Przeanalizuj to, co zapisałam w dwóch pierwszych postach.
13 mar 11:28
jarke: wzory skróconego mnożenia jednak nie są wszędzie widoczne...
szczególnie ten, nie wpadłbym na to, dzięki
Aga, za pomoc
13 mar 12:14