Prostopadłoscian
agatus:): Podstawą prostopadłoscianu jest prostokąt o wymiarach 5 cm na 7cm. Przekatna tego
prostopadłoscianu nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod katem 45 stopnii. Oblicz
pole powierzchni prostopadłoscianu
8 kwi 14:42
katie :): Na pole powierzchni skladaja sie wszystkie boki tej figury

czyli 2 podstawy oraz pole
poczne w postaci 4 prostokątów
8 kwi 14:58
tim:

w = 5
x = 7
z =

Zauważamy, że:
w
2 + x
2 = z
2
25 + 49 = z
2
z
2 = 74
z =
√74
Wiemy, że zaznaczony kąt ma 45
O. Czyli ten trójkąt prostokątny jest równoramienny, więc
z = wysokość = z
Z tw. Pitagorasa:
z
2 + z
2 = przekątna
2
74 + 74 = 148
przekątna =
√148
8 kwi 14:59
katie :): jesli podstawa jest prostokatem to jego pole to iloczyn dlugosci i szerokosci tegoz
prostokata czyli 5 cm * 7cm= 35 cm2
8 kwi 15:00