Wlasnosci NWD
Mac: Witam, mam problem z takim zadaniem, kilka innych podpunktow juz rozwiazalem, ale z tymi mam
problem:
Uzywajac tw. am+bn = NWD(m,n) , udowodnij:
a) Jesli NWD(k,m) = 1 oraz NWD(k,n) = 1 to NWD(k,mn) = 1.
b) Jesli NWD(k,mi) = 1 dla i = 1,...,n , to NWD(k,m1 * ... * mn) = 1 .
c) Jesli d|mn i NWD(d,m) to d|n .
Z gory dzieki za pomoc,
Pozdrawiam
13 mar 02:03
Jack:
Musisz korzystać w pierwszym z algorytmu Euklidesa? Drugie zadanie to tylko uogólnienie
pierwszego.
Trzecie:
zał. ∃c d*c=m*n oraz a*d+b*m=1
ad=1−bm /*n
adn=n−bnm
adn=n−bdc
adn+bdc=n
d(an+bc)=n ⇒ d|n
13 mar 10:54