.
buhaj: wyznacz te wartości parametru m dla, których równanie
| | m2−4m−4 | | π | |
cosx= |
| ma rozwiązanie należace do przedziału (0. |
| ) |
| | m2+1 | | 3 | |
myślałem coś takiego:
skoro cos ∊<−1,1> no więc
| m2−4m−4 | | m2−4m−4 | |
| ≤ 1 i |
| ≥−1 |
| m2+1 | | m2+1 | |
czyli
m
2−4m−4≤m
2+1 i m
2−4m−4 ≥−m
2−1
no ale licząc Δ z 2 raczej nic mądrego nie uzyskam
12 mar 22:47
Basiek: | | 1 | |
Raczej w tym przypadku w tym przedziale.... cos∊( |
| ,1) |
| | 2 | |
12 mar 22:50
Eta:
12 mar 22:51
buhaj: aha

dzięki
Basiek
12 mar 22:51
12 mar 22:52
Basiek: Z takim poparciem to mogłabym jakąś partię rządzącą założyć chyba
Buhaj, mam jedno ciekawe zadanko z funkcji, jak będziesz chciał, to mogę podrzucić.
12 mar 22:53
buhaj: skoro ciekawe to czemu nie
12 mar 22:54
Basiek: Funkcja jest określona w zbiorze wszystkich liczb rzeczywistych w następujący sposób: jeśli
x∊<k,k+1) dla pewnej liczby całkowitej k, to g(x)=kx−k−1 .
a) Narysuj wykres funkcji w przedziale <−2,0)
b) Uzasadnij, że funkcja nie ma miejsc zerowych.
c) Rozwiąż równanie .
g(x)=2010
Mnie zaciekawiło.

Może kiedyś zrobię.
12 mar 22:56