Pole 3 okręgów w trójkącie. Wynik w procentach.
maro: Z kawałka lusta w kształcie trójkąta rónobocznego o boku 20cm wycięto 3 jednkowe okrągłe
lustreka w ten sposób, że były one styczne do siebie i jednocześnie każde z nich było
styczne do boków trójkąta. Oblicz ile procent lustra wykorzystano na wykonanie tych
lusterek. WYnik podaj w zaokrągleniu do 1%. Za π prszyjmij 3,14.
8 kwi 14:19
Basia: Pomagam
8 kwi 14:47
Basia:

DE=2r
AD=BE=x
2x+2r=a=20
x+r = 10
kąt OAD = 30
√3x=3r
x=
√3r
−−−−−−−−−−
√3r+r=10
r(1+
√3)=10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Oblicz teraz:
P
trójkata
P
koła o promieniu r
P
trójkąta = 100%
3*P
koła o promieniu r = p%
| | Pkoła o promieniu r*100 | |
p = |
| |
| | Ptrójkata | |
8 kwi 15:01