Dowodzenie.
Basiek: Czy można zatwierdzić?
Proste jest, ale chcę się upewnić, że można i tak, bo metodą grupowania wyrazów też się da na
oko.

A ja nie wiem, czy mogę sobie tak zakładać, że x≠−1, jeśli brak takich założeń
odgórnie.
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m rozwiązania równania x
2+mx+m−1=0 z niewiadomą x
są liczbami całkowitymi.
m(x+1)=−x
2+1
m=1−x
x=−m+1 jeśli m∊C to x∊C
12 mar 22:26
Godzio: Można było po prostu deltę liczyć i pierwiastki

Jeśli zakładasz, że x ≠ 1 to musisz ZAWSZE sprawdzić co się dzieje dla tego co wywalasz, czyli
osobny przypadek, dla x = 1
12 mar 22:28
Basiek: Czyli w tym przypadku
i dla x=−1:
a to jest: 1−m+m−1=0 − tożsamościowe. Wynika nam z tego..., że wolę metodę grupowania wyrazów!
Tak jest
12 mar 22:30
Basiek: Dzięki
Godzio jesteś lepszy od wikipedii
12 mar 22:37
Tragos: m(x+1) = −(x
2 − 1)
m(x+1) = −(x−1)(x+1)
m(x+1) + (x−1)(x+1) = 0
(x+1)(m + x − 1) = 0
x = −1 lub x = −m + 1
12 mar 22:40
Basiek: Umiem tak

Zrobiłam jako drugie rozwiązanie.
Dzięki
Tragos 
Mamy tak samo−> mam dobrze−> dobra nowina.
12 mar 22:42
Godzio:
No to teraz trzecie jeszcze

Δ = m
2 − 4m + 4 = (m − 2)
2
√Δ = |m − 2|
| | − m + |m − 2 | |
x1 = |
| ⇒ x1 = −1 lub x1 = − m + 1 |
| | 2 | |
| | − m − |m − 2 | |
x2 = |
| ⇒ x2 = − m + 1 lub x2 = − 1 |
| | 2 | |
12 mar 22:53
Basiek: Godzio− jak ja bym chciała, żeby mi się tak chciało cokolwiek robić, jak Tobie. Albo
chociaż w jednej czwartej.

....
12 mar 22:58
Godzio: w tym tygodniu tyle zrobiłem, że jestem z siebie dumny, wiesz co, kiedyś tam liczyłem ile zadań
zrobiłem przez LO, zgadnij ile mi wyszło
12 mar 22:59
Basiek: Hm, 7 tysięcy?
12 mar 23:01
Godzio:

słabo mnie cenisz
12 mar 23:02
Basiek: To jest 7 zbiorów z matematyki, może troszkę przesadziłam. Czekaj, policzę.
2 Kiełbasy, 1 Aksjomat, 3 Oficyny, 1 tys. na forum.
^^
12 mar 23:03
Eta:
Matematycy mają manię liczenia ( rozwiązanych zadań )
12 mar 23:03
Godzio:
Haha, 1 tysiąc na forum, łącznie ponad 30 tysięcy i to spokojnie

Dobra wyszedłem na noł
lajfa
12 mar 23:03
Basiek: Skąd Ty wziąłeś
TRZYDZIEŚCI TYSIĘCY ZADAŃ ?!
12 mar 23:05
Eta:
Parę tysięcy od Ety
12 mar 23:06
Godzio: Sam nie wiem, głównie forum, ale też ze stron internetowych zbiorki zadań i trochę się
uzbierało

Ale z forum to na pewno większość

Ale teraz nie narzekam na sprawność rachunkową
12 mar 23:07
Basiek: No tak
Eta 
Ale ... Boże. Czuję się teraz taka zdołowana.

To nic, oddychajmy głęboko. Jeszcze 1,5 miesiąca do matury.
12 mar 23:07
12 mar 23:07
Basiek: Mówisz Godzio, że konkurujesz z Wolframem?

12 mar 23:08
Godzio:
No to spokojnie 4,500 zadań możesz zrobić
12 mar 23:08
Eta:
Dasz radę

ja wierzę w Ciebie !
12 mar 23:08
Godzio:
Haha, chciałbym, ale on chyba rozwiązał z kilka milionów już
12 mar 23:09
Godzio:
Dobra ja uciekam bo jak zwykle się zasiedziałem

a muszę na jutro 200 słówek się nauczyć z
niemca nie wiem jakim cudem ! Do jutra
12 mar 23:11
Basiek: Eta, nie posądzałabym Cię o taki optymizm. A ... Godzio, jak będą jakieś zakłady Ty vs Wolf−
stawiam jednak na Ciebie.

Bo wiesz.... ,Ty to tak trochę jak wolfram+ wikipedia.
12 mar 23:11
Eta:

Guten Abend
12 mar 23:12
Basiek: Dobranoc

Powodzenia
12 mar 23:15