Mógłby ktos pomoc zrobic ?
Mateusz: funkcja f(x)=x2−49 wartosci ujemne przyjmuje dla argumentow ?
12 mar 22:08
konrad: x−49<0
rozwiąż
12 mar 22:10
konrad: x2−49<0
12 mar 22:10
Mateusz: x2=49
x=7 x=−7 ?
12 mar 22:16
asdf: Δ = 49 * 4
Δ = 196
√Δ = 14
x∊{−7; 7}
Tak

A tutaj masz udowodnione deltą
12 mar 22:21
Mateusz: funkcja f(x) =x3+bx2+x+1 dla argumentu 3 przyjmuje wartosc 4 . wobec tego ?
12 mar 22:22
asdf: f(3) = 4
4 = 27 + 9b + 3 + 1
4 = 31 + 9b
−27 = 9b
b = −3
12 mar 22:25
Mateusz: i ostatni e

funkcja g(x)=x
2+6x+9 dla argumentu x=
√2 przyjumje wartosc ?
12 mar 22:28
asdf:
y = x2 + 6x + 9
albo tak:
y =(x + 3)2
f(√2) = .....
podstaw pod x = √2
12 mar 22:32
konrad: ale ten pierwszy przykład nie jest do końca rozwiązany
12 mar 23:12
asdf: Napisałem: x ∊ (−7;7)
Co Ci jeszcze brakuje?
12 mar 23:20
konrad: napisałeś x∊{−7,7}
12 mar 23:36
konrad: a to nie to samo
12 mar 23:36
asdf: a no

ale chodził mi o zapis w nawiasach, późno już a ja zmęczony to gorzej ze wzrokiem

Do
zobaczenia spadam
12 mar 23:38
asdf: a jeszcze jedno:
a gdybym się uparł powinno być x ∊ (−7; 7)
Dobranoc
12 mar 23:43