Punkt przecięcia przekatnych czworokąta.
maro: Dane są punkty
A=(7,29)
B=(12,−26)
C=(−6,−23)
D=(−16,30)
Wykonując odpowiednie rachunki sprawdź, do której z ćwiartek układu współrzędnych nalezy
punkt przecięcia przekątnych czworokąta ABCD.
8 kwi 14:15
Bogdan:
Wczoraj były wskazówki do tego zadania, poszukaj
8 kwi 14:18
maro: To inne jest. W tamtym było trzeba wyznaczyć punkt D
8 kwi 14:22
Bogdan:
Nie chce mi się szukać więc powtórzę tamtą treść.
Napisz równanie prostej zawierającej A i C oraz równanie prostej zawierającej B i D.
Rozwiąż otrzymany układ równań, rozwiązaniem będą współrzędne punktu
będącego punktem przecięcia przekątnych.
8 kwi 14:27
maro: Dziękuję.
8 kwi 14:34
maro: Dziękuję.
8 kwi 14:39